Re-integratie voor medewerkers

Jouw verantwoordelijkheid, mijn ondersteuning

neem vrijblijvend contact op

Is je medewerker ziek of arbeidsongeschikt en dreigt langdurig verzuim? Dan ben jij als werkgever verplicht om samen met je medewerker te werken aan zijn of haar re-integratie. Het doel is helder: je medewerker zo snel mogelijk (geheel of deels) weer aan het werk krijgen.

Volgens de Wet Verbetering Poortwachter moet je als werkgever actie ondernemen wanneer langdurig verzuim optreedt. In het 1e spoor staat de re-integratie binnen je eigen organisatie centraal. Als er onzekerheid bestaat over de mogelijkheid van een volledige terugkeer, start het 2e spoor: samen met de medewerker zoek je naar nieuwe werkmogelijkheden buiten jouw organisatie.

Het proces van re-integratie kan complex en tijdrovend zijn. Daarom kun je ervoor kiezen om een re-integratiespecialist in te schakelen, die je ontzorgt en zorgt voor een succesvolle en efficiënte begeleiding van het traject. Zo heb jij de zekerheid dat zowel de medewerker als jouw organisatie optimaal ondersteund worden, zonder dat je zelf onnodige zorgen hebt.

Hoe ziet een 2e spoor re-integratie traject eruit?

Een 2e spoor re-integratietraject is essentieel wanneer de terugkeer van een medewerker naar de eigen functie onzeker is. Het traject bestaat uit een op maat gemaakt begeleidingsplan en volgt de wet- en regelgeving vanuit de overheid en het UWV.

Als ervaren re-integratiespecialist bied ik verschillende methoden en hulpmiddelen aan om jouw medewerker optimaal te ondersteunen. Na een kennismakingsgesprek, maken we samen een realistisch plan op maat, met de stappen die het beste aansluiten bij de persoonlijke situatie van de medewerker.

Het begeleidingsplan kan onder andere de volgende onderdelen bevatten:

  • Rouwverwerking en het opbouwen van zelfvertrouwen
    Om het verlies van de functie te verwerken en sterker terug te komen.

  • Persoonlijk profiel en zoekprofiel
    Samen de richting bepalen voor de toekomst, op basis van talenten en mogelijkheden.

  • Arbeidsmarkt- en beroepenoriëntatie
    Het verkennen van nieuwe mogelijkheden in de arbeidsmarkt.

  • Ondersteuning bij sollicitatievaardigheden
    Van CV opmaken tot sollicitatiegesprekken, ik help de medewerker bij elke stap.

  • Begeleiding naar werk of een werkervaringsplaats
    Het vinden van een passende werkplek of een tijdelijke werkervaringsplek als tussenstap.

Waarom kiezen voor mij in dit 2e spoor re-integratie traject?

Met meer dan 25 jaar ervaring in persoonlijke en professionele begeleiding, en uitgebreide expertise in 2e spoor re-integratie, loopbaanbegeleiding en outplacement, ben ik de juiste partner voor zowel jou als werkgever, als voor je medewerker. Ik bied niet alleen waardevolle tips, maar ook persoonlijke begeleiding zodat de medewerker optimaal voorbereid is op de arbeidsmarkt, terwijl je als werkgever altijd voldoet aan de Wet Verbetering Poortwachter.

2e spoor re-integratie traject voor werkgevers

Waarom ik de juiste keuze ben:

Kennis van wet- en regelgeving

Ik zorg ervoor dat alles juridisch klopt en je voldoet aan je verplichtingen, met een volledig opgebouwd dossier.

Persoonlijk en Resultaatgericht

Ik bied op maat gemaakte begeleiding, mijn aanpak zorgt voor een succesvolle en duurzame re-integratie, met aandacht voor zowel de werknemer als werkgever.

Empathisch en betrokken

Met oog voor de mentale en fysieke gezondheid van de medewerker bied ik respectvolle en motiverende steun in elke stap van het re-integratietraject.

Creatief en oplossingsgericht

Ik vind praktische oplossingen voor obstakels en pas de nieuwste ontwikkelingen toe, zodat we zowel kortetermijn- als langetermijnresultaten behalen.

Mijn doel is om ervoor te zorgen dat het 2e spoor re-integratietraject efficiënt en succesvol verloopt, met volledige ontzorging voor jou als werkgever en maximale ondersteuning voor de medewerker.

neem vrijblijvend contact op

Veelgestelde vragen

Ik begrijp dat je in deze situatie veel vragen hebt…
Ik kan me voorstellen dat er vragen bij je spelen. Hier heb ik veel gestelde vragen voor je op een rij gezet.

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de begeleiding en re-integratie van zieke medewerkers. De stappen die je daarbij moet volgen, staan in de Wet verbetering poortwachter. Het idee is dat jij, je medewerker en de arbodienst of bedrijfsarts samen een plan maken om de medewerker weer aan het werk te krijgen.

De werkgever is degene die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de Wet verbetering poortwachter. Als een medewerker ziek is en nog onder contract staat, moet jij de acties uit de wet uitvoeren. Dit geldt voor twee jaar of tot het tijdelijke contract afloopt, als dat eerder is.

Je bent dus als werkgever eindverantwoordelijk voor zowel het uitvoeren als het in de gaten houden van de re-integratie.

Als een medewerker door ziekte of een beperking uitvalt, wordt gekeken naar mogelijkheden om hem of haar weer aan het werk te krijgen bij een andere werkgever. Dit traject, spoor 2 genoemd, moet voldoen aan bepaalde eisen, zoals het opstellen van een persoonsprofiel, zoekprofiel en solliciteren naar passend werk.

Passend werk is vrij breed. Het wordt gezien als werk dat de werknemer aankan, tenzij dit door lichamelijke, geestelijke of sociale redenen niet van hem of haar verwacht kan worden.

Het doel van een spoor 2 traject is om te voorkomen dat iemand in de WIA terechtkomt (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). Dit traject komt voort uit de Wet Verbetering Poortwachter en geeft aan wat de werknemer en werkgever moeten doen wanneer iemand door ziekte of beperking het eigen werk niet meer kan doen.

Nee, het is niet verplicht volgens de wet. Maar als werkgever moet je wel begeleiding regelen voor de medewerker. Vaak wordt dit uitbesteed aan externe partijen.

Als de bedrijfsarts of arbeidsdeskundige aangeeft dat een spoor 2 traject nodig is, dan moeten werkgever en de medewerker hieraan meewerken, zelfs als de werknemer al bezig is met re-integreren in het eigen werk.

Een spoor 2 traject moet volgens de wet beginnen tussen de 8e en 52e week na ziekmelding, en uiterlijk binnen 6 weken na de eerstejaarsevaluatie. Start je dit traject niet op tijd, dan is het risico op een loonsanctie groot. Alleen als na de eerstejaarsevaluatie structurele werkhervatting binnen 3 maanden realistisch is, kan spoor 2 worden uitgesteld. Dit betreft re-integratie binnen de eigen organisatie in passend werk.

Ja, dat mag. Dit kan als het al duidelijk is dat terugkeer naar het eigen werk niet meer mogelijk is.

Een medewerker kan beter gemeld worden zodra hij of zij de eigen taken weer voor 100% kan uitvoeren. Als dat nog niet het geval is, loopt het spoor 2 traject door.

Mijn tarieven zijn marktconform en afhankelijk van het traject. Ze sluiten perfect aan bij wat je mag verwachten voor een goed re-integratietraject. Wil je weten wat ik voor jou als werkgever en jouw medewerker kan betekenen? Neem gerust contact op!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw werknemer?

Neem gerust vrijblijvend contact op,
ik kijk graag met je mee!

neem vrijblijvend contact op