Re-integratie voor jou als werknemer

Samen ontdekken we jouw nieuwe kansen en richting!

Afspraak maken

Ben je uitgevallen in je werk en heeft het eerste ziektejaar nog geen oplossing gebracht? Dat kan leiden tot stress, onzekerheid en een verlies van zelfvertrouwen. In een 2e spoortraject help ik je de mogelijkheden te ontdekken die er wél zijn.

Tijdens het hele re-integratieproces sta ik naast je. We kijken naar wat er nodig is voor jou en besteden aandacht aan de verwerking van de veranderde situatie. Door je bewustzijn te vergroten, help ik je om weer vertrouwen te krijgen in wat je kunt.

Mijn uitgangspunt? Het vinden van een match die past bij je gezondheid, kennis, vaardigheden en persoonlijkheid. We focussen op wat je nog wél kunt, en gaan daar samen voor!

Wat houdt re-integratie 2e spoor voor jou in? 


Wanneer je langdurig arbeidsongeschikt bent – bijvoorbeeld door ziekte of burn-out – is je werkgever verplicht om samen met jou stappen te zetten om je weer aan het werk te krijgen. Deze stappen zijn vastgelegd in de Wet Verbetering Poortwachter. Het 2e spoor re-integratietraject is een belangrijke stap als het onzeker is of je bij je huidige werkgever kunt terugkeren.

In dit traject krijg je de begeleiding die je nodig hebt om weer aan het werk te gaan, of dat nu bij je huidige werkgever is of ergens anders. Samen onderzoeken we wat past bij jouw situatie, gezondheid en capaciteiten op dit moment. Het doel is om werk te vinden wat je op de lange termijn met plezier kunt blijven doen.

Hoe ziet een 2e spoor re-integratietraject eruit?

In een 2e spoor re-integratietraject begeleid ik je met een persoonlijk plan, helemaal afgestemd op jouw situatie en in lijn met de regels van het UWV. We maken samen een traject dat past bij jou, zodat je vol vertrouwen de arbeidsmarkt op kunt. Wat kun je verwachten?

Coaching

Coaching

We werken aan jouw persoonlijke effectiviteit, onderzoeken wat je tegenhoudt en gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor jouw loopbaan.

Persoons- en zoekprofiel

Persoons- en zoekprofiel

Met behulp van testen, oefeningen en opdrachten brengen we jouw drijfveren, competenties en interesses in kaart. Geen fan van online? Geen probleem, offline kan ook!

Sollicitatievaardigheden

Sollicitatievaardigheden

Van het vinden van vacatures tot het voeren van sollicitatiegesprekken, ik zorg dat jij sterk staat op de arbeidsmarkt. Uiteraard zorgen we er ook voor dat jouw CV en brieven er piekfijn uitzien.

Loopbaanbegeleiding

Begeleiding naar werk

Of je nu klaar bent voor een nieuwe functie of eerst via een werkervaringsplek wilt starten – ik begeleid je hierbij.

Persoonlijke en eerlijke begeleiding

Re-integratie is maatwerk. Er is geen standaard route, en een goede klik tussen jou en je re-integratiecoach is essentieel. Samen bouwen we aan een vertrouwensband, zodat jij met een goed gevoel weer stappen kunt zetten in je carrière!

neem vrijblijvend contact op

Handvatten voor succes in je 2e spoor re-integratietraject

Een 2e spoor re-integratie traject kan een uitdagende tijd zijn voor je. Hier zijn enkele handvatten om dit proces succesvol te doorlopen.

Het is belangrijk om vanaf het begin proactief en betrokken te zijn. Neem deel aan gesprekken met de bedrijfsarts, casemanager en je re-integratiebegeleider. Door open en eerlijk te communiceren over je mogelijkheden en beperkingen, kunnen passende oplossingen worden gevonden.

Zorg ervoor dat je de doelstellingen van het re-integratieplan begrijpt. Dit plan bevat de stappen die genomen moeten worden om passend werk te vinden. Daarnaast is het belangrijk dat je je aan de wettelijke verplichtingen houdt die gelden in een re-integratietraject, zoals het opvolgen van adviezen van de bedrijfsarts, arbeidsdeskundigen en je re-integratiecoach. Als iets onduidelijk is, aarzel niet om dit te bespreken.

Je zult zelf actief moeten solliciteren naar functies die aansluiten bij wat je nog kunt. Het is essentieel om je CV up-to-date te houden en te werken aan je sollicitatievaardigheden. Maak gebruik van de hulp die je re-integratiecoach hierin kan bieden. Zo vergroot je je kansen op een succesvolle plaatsing.

Zorg ervoor dat je je sollicitaties en activiteiten goed bijhoudt, zodat je voortgang duidelijk is en je voldoet aan de administratieve eisen.

Een positieve instelling kan het proces aanzienlijk vergemakkelijken. Wees flexibel en sta open voor verschillende mogelijkheden. Soms kan een nieuwe kans onverwachte voordelen bieden die je eerder niet had overwogen.

Houd regelmatig contact met je werkgever en andere betrokkenen over je voortgang, eventuele problemen of veranderingen in je situatie. Goede communicatie zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte blijft van je voortgang en eventuele aanpassingen in het re-integratieplan.

Zorg goed voor jezelf tijdens het re-integratietraject. Neem de tijd om te herstellen en luister naar je lichaam. Overhaasten kan leiden tot terugval, wat het proces alleen maar langer maakt.

Veelgestelde vragen

Ik begrijp dat je in deze situatie veel vragen hebt…
Als je te maken hebt met een 2e spoor re-integratietraject, zal dat vaak voor het eerst zijn. Ik kan me voorstellen dat er veel vragen bij je spelen. Hier heb ik veel gestelde vragen voor je op een rij gezet.

Als je door ziekte of een beperking langdurig uitvalt, moeten jij en je werkgever samen stappen ondernemen om je weer aan het werk te krijgen. Hierbij heb je recht op begeleiding van je werkgever om een nieuwe baan te vinden. In een Spoor 2 traject krijg je hulp om passend werk bij een andere organisatie te vinden. Dit traject volgt de regels van de Wet Verbetering Poortwachter, waarbij onder andere een persoons- en zoekprofiel wordt opgesteld en je solliciteert op geschikte functies. Ik help je graag door dit proces heen!

Kun je niet (volledig) terugkeren naar je eigen (of een aangepaste) functie binnen de organisatie? Dan begint een spoor 2 volgens de wet op zijn vroegst in de 8e week na je ziekmelding, en op zijn laatst in de 52e week na het melden van de arbeidsongeschiktheid, tenzij er binnen drie maanden zicht is op structurele werkhervatting bij je huidige werkgever in eigen, aangepast of ander passend werk aansluitend op de functionele mogelijkheden. 

De duur van een Spoor 2 traject kan verschillen, maar meestal duurt het maximaal 12 maanden, afhankelijk van je voortgang en omstandigheden.

Tijdens het traject ben je verplicht een passende functie te accepteren. Wat passend is, hangt af van wat je fysieke en mentaal aankunt, de duur van je arbeidsongeschiktheid en je werkverleden. Je kunt de functie eerst uitproberen via een Re-integratie- of Werkervaringsplaats, waarbij ik je graag begeleid.

Als je na de maximale termijn van 2 jaar geen nieuwe baan hebt gevonden, dan stopt de loondoorbetalingsverplichting van je werkgever wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Je hebt dan mogelijk recht op een WW-uitkering of andere vormen van sociale zekerheid.

Ja, je kunt zelf het initiatief nemen door met je werkgever te bespreken wat jouw wensen en behoeften zijn. Open communicatie over je situatie en wensen met betrekking tot re-integratie is hierbij belangrijk.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Gesprekken vinden plaats op flexibele plekken in de regio,
of bij je thuis, maar kunnen ook online.

neem vrijblijvend contact op